LocHal Tilburg

De hal, waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden, wordt in opdracht van de Gemeente Tilburg omgevormd tot een nieuw publiek gebouw.

LocHal Tilburg

De hal, waar generaties Tilburgers aan treinen sleutelden, wordt in opdracht van de Gemeente Tilburg omgevormd tot een nieuw publiek gebouw. De Industriële locomotief-loods uit 1932 gaat plaats bieden aan een stadshal met een groot forum, werkplekken, conferentiezalen, expositieruimtes, collectieruimtes, een muziekzaal en een horecafunctie.

Het ruimtelijk ontwerp van CIVIC architects, Braaksma & Roos en Inside Outside sluit aan bij het idee van een open en productieve werkplaats om kennis te halen, te maken en te co-creëren. Het gebouw gaat een activerende en verbindende rol vervullen in de totaalontwikkeling van het 75ha tellende Tilburgse spoorzonegebied.

Geschiedenis

Al in 2012 werd gesproken over een nieuwe 'Stadscampus' in de Tilburgse Spoorzone. Al snel werd deze naam vervangen door de Locomotiefhal, wat later in de volksmond 'LocHal' werd. In mei 2013 maakte de Bibliotheek bekend dat de 'Bibliotheek van de Toekomst' zich vestigt in de LocHal. Later kwamen daar Seats2meet, BKKC en de Kunstbalie bij.

Klimaat

Het iconisch gebouw wordt tot op het bot gestript en met behoud van de glas- en staalconstructie opnieuw opgebouwd. De renovatie van de hal krijgt een tussenklimaat passend bij de diverse functies. Zitplekken op de trap worden verwarmd en gekoeld, kantoren hebben een eigen subklimaat. Zo wordt een flexibel en comfortabel klimaat gecreëerd met behoud van de monumentale schil. Dit wordt mede gerealiseerd door de luchtbehandelingskasten van OC Verhulst. Met 3 VKT kasten kunnen specifieke klimaatwensen gerealiseerd worden per gebouwlocatie.

In het monumentale pand heeft het de voorkeur om te werken met de bestaande staalconstructie. Zo hoeft het dak niet aangepast of verhoogd te worden. OC Verhulst levert daarom een speciaal ontwikkeld, verzwaard frame, welke als zelfdragende constructie zorgt dat deze zonder problemen in de huidige situatie geplaatst kan worden. Hiermee wordt het stalen karakter behouden en zijn er geen extra kosten voor het aanpassen van het dak, geen vergunningen nodig voor het verhogen van het dak en is er geen tijdsverlies. OC Verhulst is er trots op dat wij hebben meegewerkt aan een comfortabel binnenklimaat in deze prachtige Brabantse locatie!

Projectgegevens

Naar verwachting wordt de LocHal eind 2018 opengesteld.

Download als PDF

Deel deze pagina

facebook linkedin twitter

De website van Orange Climate gebruikt cookies van onder andere Google Analytics en Hotjar om de eigen kwaliteit te verbeteren en voor commerciële doeleinden. Soms vind je op de site, inhoud van Facebook, Twitter of YouTube (bijvoorbeeld onze video's); deze social media gebruiken hun cookies ook om advertenties te tonen.