Fase overgangsmateriaal

Phase change materials (PCM)

PCM staat voor Phase Change Materials (faseovergangsmateriaal). Dit zijn materialen waarvan de faseverandering (van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast) wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te geven. Kortom: in PCM’s wordt warmte opgeslagen voor later gebruik in een cycli van 24-uur.

TvdH20171026-025_2
Ontdek de revolutionaire werking van Phase Change Materials (PCM) – de thermische accu van de toekomst.

PCM’s, gemaakt van speciaal gemengde anorganische zouten, zijn ontworpen om warmte efficiënt op te slaan en vrij te geven door hun unieke eigenschap van faseverandering. Bij een geprogrammeerde temperatuur, zoals 23°C voor kantoren, absorberen deze materialen warmte door van vast naar vloeibaar te transformeren, en koelen zo effectief de omgeving af.

Zodra de omgevingstemperatuur daalt, stollen de PCM’s en geven de opgeslagen warmte terug. Dit innovatieve systeem maakt gebruik van dag- en nachttemperatuurverschillen om een stabiele en comfortabele binnentemperatuur te handhaven, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.

Geïnspireerd door de eigenschappen van ijs, gebruiken we een vergelijkbare techniek met milieuvriendelijk zout als basis voor onze PCM’s. Deze zouten, een restproduct uit Groningen, worden ingekapseld in HDPE panelen voor gebruik in kantoren en andere utiliteitsgebouwen. Onze PCM panelen bieden uitzonderlijke warmteopslagcapaciteiten – 36 keer meer dan beton – en een superieure warmteoverdracht, 15 keer efficiënter dan beton.

Deze innovatieve technologie resulteert niet alleen in thermisch efficiënte gebouwen, maar draagt ook bij aan duurzaamheid met volledige herbruikbaarheid en Cradle to Cradle Zilver certificering. Onze PCM panelen zijn bovendien gecertificeerd brandveilig, waardoor ze een veilige en verantwoorde keuze zijn voor moderne bouwprojecten.

Wie maken er al gebruik van deze innovatie?

Referentieprojecten

Ontdek de toekomst van energie-efficiënte gebouwen met onze Phase Change Materials (PCM). Toonaangevende bedrijven en organisaties hebben de voordelen van PCM al erkend en geïmplementeerd in hun gebouwen voor geavanceerde temperatuurregulatie en energiebesparing.

Product informatie?
Voordelen van PCM
  1. Efficiënte Warmteopslag: PCM’s kunnen tot 36 keer meer warmte opslaan per kilogram dan beton, wat leidt tot betere energie-efficiëntie in gebouwen.
  2. Verbeterde Warmteoverdracht: De warmteoverdracht van PCM-panelen is 15 keer efficiënter dan die van beton, wat zorgt voor snellere en effectievere temperatuurregulatie.
  3. Energiebesparing: Door gebruik te maken van natuurlijke temperatuurvariaties, verminderen PCM’s de noodzaak voor actieve verwarming en koeling, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.
  4. Stabiele Binnentemperatuur: PCM’s handhaven een constante temperatuur door de dag- en nachtcyclus, wat bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat.
  5. Duurzaamheid: PCM’s zijn milieuvriendelijk; het gebruikte zout is een restproduct en de panelen zelf zijn volledig herbruikbaar met Cradle to Cradle Zilver certificering.
  6. Brandveiligheid: PCM-panelen zijn gecertificeerd brandveilig, wat zorgt voor een veilig gebruik in verschillende bouwtoepassingen.
  7. Vermindering van CO2-Uitstoot: Door het verlagen van energieverbruik voor verwarming en koeling, dragen PCM’s bij aan de vermindering van CO2-uitstoot.
  8. Flexibele Toepasbaarheid: PCM’s kunnen worden gebruikt in diverse settings, van kantoorgebouwen tot utiliteitsbouw, en zijn aanpasbaar aan verschillende temperatuurbehoeften.
  9. Lagere Bedrijfskosten: Door de efficiëntie van PCM’s kunnen energiekosten aanzienlijk worden verlaagd, wat resulteert in lagere operationele kosten op lange termijn.
  10. Geoptimaliseerd Ruimtegebruik: Door de efficiënte warmteopslagcapaciteit van PCM’s, is er minder ruimte nodig voor grote verwarmings- of koelsystemen, wat leidt tot een efficiënter ruimtegebruik in gebouwen.

Samen maken we Nederland gezonder!

Neem voor meer informatie, contact op met onze klimaatadviseurs!